Föräldraskapet kan vara spännande, utmanade och roligt, men också väldigt tufft. Som förälder kan man ibland känna sig otillräcklig, osäker och ha det svårt att få vardagslivet att gå ihop. Osäkerhet i föräldraskapet och hur ni ska bemöta barnet/ungdomen i olika situationer kan bidra till att självförtroendet som förälder blir sämre. Vilket kan leda till att ni känner er hjälplösa i förhållande till ert barn. Då kan det vara skönt att veta att man inte är ensam.
Samtalen kan ge er som föräldrar/vårdnadshavare vägledning, bekräftelse i föräldrarollen och hjälpa er i tankar och funderingar kring föräldraskapet. Ni kommer under samtalen få olika perspektiv och se andra möjligheter.
Föräldrafrågorna är varierande och beroende av barnets ålder. Det kan handla om bekymmer med ert barns eller ungdoms vanor, beteenden, specifika situationer eller något som händer i relationen mellan er och barnet. Det kan handla om hantering av underliggande neuropsykiatriska utmaningar eller att bemöta barnets/ungdomens behov i vardagen vid en konstaterad diagnos. Oro kring frågor som rör mat, sömn, rutiner, barnets/ungdomens relationer och utveckling är också vanliga.
Konsultativt föräldrasamtal går till så att vi träffas först utan att barnet/ungdomen är med. Ett samtal tar ca 1-1½ timme och man brukar ses med ett par veckors mellanrum.Samtalen kan ses som terapeutiska samtal med fokus på er beskrivning av barnet och specifika situationer.
Jag kommer att ställa många frågor för att få era beskrivningar så detaljerade som möjligt.
Utifrån svaren kommer nya sidor av problemet fram och nya reflektioner uppstår. När barnet/ungdomen och situationerna blir tydligare framkommer nya insikter som leder till större hanterbarhet och lösningar.
Det kan även erbjudas gemensamma och separata möten mellan er och barnet/ungdomen beroende på barnets ålder och om det bedöms lämpligt.